První bruslaře a cyklisty přivítal rekreační areál ve Vrchbělé

Desítky lidí všeho věku dnes zavítaly do budovaného rekreačního areálu v bývalém vojenském prostoru Ralsko-Vrchbělá na Mladoboleslavsku. Vyznavači in-linového bruslení i cyklistiky si vyzkoušeli prvních sedm kilometrů asfaltových drah a převážně oceňovali členitost parku. Areál s hotelem, cyklostezkami, stakeparkem i rozhlednou buduje za přispění evropských fondů Středočeský kraj za zhruba 200 milionů korun. Hotový má být na jaře.

Bruslařské dráhy s asfaltovým povrchem vznikly částečně v místě starých vojenských cest. Je na nich řada zatáček a také několik převýšení. Právě zatáčky a členitost drah si pochvalovala dvanáctiletá bruslařka Adéla. "Mně se to strašně líbí. Jenom asi nováčkům, kteří na bruslích nebyli mockrát, to dělá problémy," popsala své dojmy. "Převýšení se bojíme, proto jsme si vybrali rozumnou trasu. Chce to asi větší trénink. Budeme sem určitě jezdit, i když děti asi na kole," řekl sedmatřicetiletý Leoš Dohalský z Bakova nad Jizerou.

Na stohektarovém pozemku, kde před rokem 1989 operovala sovětská vojska, vzniká areál pro celoroční využití. Cyklostezky i dráhy pro bruslaře se v zimě mají podle plánů investora přeměnit na běžkařské stopy. Součástí komplexu bude i lanové centrum a lezecká stěna, minizoo, výběhy s koňmi nebo areály pro paintball a cyklotrial.
 
Středočeský kraj do areálu investuje podle slov náměstka Robina Povšíka (ČSSD) asi 50 milionů korun z celkových 200 milionů. Na své náklady již dříve zajistil pyrotechnický průzkum a demolici vojenských budov. Evropské fondy stavbu hotelu uhradí ze 40 procent, cyklostezky pak z 85 procent. Podobně jako výběrová řízení u oprav Středočeského turistického a informačního centra v Praze nebo zahrad na zámku v Buštěhradu i krajský projekt ve Vrchbělé zpochybňuje středočeská 0DS. Podle ní nejde zjistit konečná cena těchto zakázek.
 
zdroj: ČTK